This website works best with JavaScript enabled

Klub SBTC CZ uspořádal pro své členy, jak začátečníky ve výstavním kruhu, tak i pro ty zkušenější, dva semináře o vystavování na kynologických výstavách. Vystavit dobře svého psa je základem úspěchu a dobrého ohodnocení rozhodčím.

Jako lektorku jsme na základě doporučení naší členky Renée Kryšpín Hájkové vybrali Dianu Sychovou, zkušenou profesionální vystavovatelku (handlerku).
Diana se ve světě handlingu pohybuje od útlého mládí, své svěřence vystavuje po celé Evropě. Pochází z ukrajinského Chersonu, jejím domovem se však před několika lety staly slovenské Tlmače, kde žije se svým mužem a synem. Ve svém oboru je opravdový profesionál a na výstavách předvádí jedince mnoha ras. Stafordšírské bulteriéry vystavuje 13 let. Sama vlastnila stafordšírského bulteriéra ještě ve své domovské Ukrajině, samce červené barvy Whoop-De-Do It´s Showtime („Tim“) z chovatelské stanice Natálie Chegusové, ukrajinské chovatelky a rozhodčí exteriéru psů, specialistky na naše plemeno. Dianin Tim získal velké množství výstavních ocenění, byl šampionem mnoha zemí včetně Ukrajiny, České republiky, Slovenska, Chorvatska, Moldávie a náležel mu titul Interšampion. Na svém kontě měl 20x BOB, 11x CACIB, 9x pořadí BIS, mimo jiné vítězství na klubové výstavě ve třídě mladých psů ve Finsku, kde byl vyhodnocen jako Nejlepší pes výstavy 4. místo z 92 přihlášených jedinců. Diana nyní chová mexické naháče a čínské chocholaté psy pod svou chovatelskou stanicí Energy Di.

Na semináře, které se konaly jeden v sobotu a druhý v neděli, se přihlásilo na každý den 17 účastníků, tedy plný počet možných přihlášených. Akce se konala v sále penzionu Vigvam v Němčicích u Kolína, který je členům našeho klubu dobře známý. Pořádají se tu klubové výstavy a schůze klubu. Personál k nám byl velmi vstřícný a měli jsme pro seminář perfektní prostor, zázemí a užili si též dotek „vigvamské" gastronomie v podobě občerstvení a chutného oběda. Každý den jsme začínali v deset hodin, semináře končily mnohem později, než byla původně avizovaná 17. hodina. Účastníci měli na Dianu spoustu dotazů a velký zájem o to, jak předvést svého jedince co nejlépe.

První půlhodinka patřila představení handlerky a malému všeobecnému úvodu do teorie vystavování. Po prvotním předvedení našich psů, kde jsme každý odhalili své přednosti a nedostatky, se nám všem Diana věnovala individuálně a učila nás předvést naše stafíky v co možná nejlepším světle, to vše nadmíru empatickou a dokonce zábavnou formou. Byly chvíle, kdy jsme nevěřícně sledovali, jak se naši psi v jejích rukách mění v dokonalé jedince, které jsme už viděli běhat po kobercích minimálně Světové výstavy, nejlépe však po green carpet na Crufts. Spousta z nás, a dokonce i zkušených vystavovatelů, slyšela některé věci a viděla určité triky a fígle úplně poprvé. Měli jsme možnost a prostor pro vydatný trénink a konečná simulace výstavy a BIS kruhu byla opravdovou třešničkou na dortu.

Po celou dobu vládla v ringu přátelská atmosféra a velká podpora mezi všemi účastníky semináře. Nastaly i chvíle nefalšovaného dojetí, kdy někteří z účastníků, kteří nejsou ostřílenými handlery a přijeli se se svými stafíčky učit, z nichž někteří ráno vypadali, že prostě na výstavy zvysoka kašlou a raději by běhali v lese nebo se váleli doma na gauči, předvedli na konci semináře své svěřence ve výstavní formě a mohli být na ně a především na sebe opravdu pyšní. Měla jsem ze všech z nich obrovskou radost!
Finále každého dne náleželo výběru tří handlerů, kteří se za ten den naučili od Diany co možná nejvíce. Na prvním, druhém a třetím místě čekaly na vítěze ceny od klubu SBTC CZ, z.s., a firmy Malikah, dovozce parfémů z Orientu. Jednu speciální cenu na každý den připravila sama Diana pro „Naději do budoucna", tj. účastníky, kteří se velice snažili a Diana je chtěla podpořit v jejich dalším nadšení a tréninku. V sobotu se na prvním místě umístila Andrea Fišerová s fenkou Dafne z Doubravské hájenky, druhé místo patřilo Pavlíně Egner s fenkou Dare To Dream Bagheera Bulls a třetí příčku obsadil Radovan Jupa s pejskem Conor Sweet Heart Kebullstaff. Speciální cenu od Diany zaslouženě získal Jakub Valtera s fenečkou Bastet Retiarius Spirit.

V neděli závěrečné finále vybojovala a první místo patřilo Viktorii Špaček s fenkou Bellatrix Budweiser Jumping Redfox, na druhé příčce se umístila Zdara Krejčí s fenkou Angel Staffberry a třetí místo získala Kateřina Uriková s fenkou Desire To Sin My Divines. Speciální cenu od Diany si odnesl David Šváb s pejskem Like A Monster Domidar Dogs a fenkou Honey Mary Macy Gray.

Ráda bych zde ještě jednou pogratulovala všem vítězům a složila poklonu všem účastníkům za velký kus práce, který na sobě všichni bez rozdílu za ty dny odvedli. Mám obrovskou radost, že byl pro účastníky přínosem, že si ho užili, a věřím, že podobnou akci v budoucnu zopakujeme. Poděkování patří samozřejmě i Dianě, jejímu přístupu a empatii k účastníkům, a hlavně k těm našim milovaným stafím parťákům. Je to hotová psí Wonder Women!

Report podává Renée Kryšpín Hájková

sychova1

sychova2

Sychova ukazky (1) Sychova ukazky (2)

Sychova ukazky (3) Sychova ukazky (4)

Sychova ukazky (5) Sychova ukazky (6)

Sychova ukazky (7)

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440