This website works best with JavaScript enabled
All for Joomla All for Webmasters

logo2

Report podává Daniel Žďárský, vedoucí zkoušky

Naposledy jsem klubovou zkoušku pořádal na podzim roku 2019, takže po roce a půl se konečně zadařilo a ZOPky (a dvě ZPU1) mohly proběhnout. Opět jsem zde figuroval jako vedoucí zkoušek dle řádu KJČR. Zkouška byla určena pouze pro plemeno SBT s PP, jak také jinak, když je to zkouška klubu SBTC CZ s plnou podporou pro naše sportující plemeno. Rozhodčí z výkonu byl zkušený a milý kynolog Vladimír Kasl.

Sraz psovodů byl naplánován na 9:00 a jako první se šlo na stopy. Předpověď počasí slibovala polojasné počasí, kupodivu se tak i stalo. Za poslední čtyři ročníky, co jsem zkoušky pořádal, to bylo vůbec jedno z nejlepších počasí, jaké jsem si mohl objednat, ani teplo ani zima, nepršelo! Všichni přihlášení dorazili. Všichni samozřejmě s průkazem původu a jedenáct psovodů se svými psy bojovalo jako členi klubu SBTC CZ. Jeden pejsek byl členem ZKO. Členství v klubu zajistilo zúčastněným zkoušku zdarma, a navíc si naši „zkouškaři“ mohli užít komfort zkoušek pořádaných pod hlavičkou klubu v podobě následujících benefitů: zkoušky byly pořádány pouze pro naše plemeno, na handlery čekaly krásné upomínkové kokardy, pro první tři nejlepší pejsky medaile, všichni účastníci byli odměněny granulovanými vzorky od firmy FITMIN a občerstvení po celou dobu zkoušek bylo milým zpříjemněním celého zkouškového dne.

Stafbulí psi a feny nakonec zabojovali v tomto pořadí:

ZOP
1 Sára Benešová – ARTEMIS LACAMBI / fena - 100 bodů - výborná

2. Renata Boušková – AIMEE HABIBA STAFF / fena - 98 bodů – výborná

3. Hana Hradecká – ACE OF HEARTS MORAVIA DRAGON / fena – 98 bodů – výborná

4. Petr Michálek – NASSY Z HAMBÁLEK BUŠÍN / fena - 97 bodů – výborná

5. Irena Mlejnková – HANNIBAL WONDER STAFF / pes - 96 bodů - výborný

6. Renata Boušková – ASLAN SALMO NANU / pes – 95 bodů - výborný

7. Helena Pecharová – ALL READY WARRIORBULL / fena - 93 bodů – výborná

8. Zuzana Kmentová – APOLLO CRED MORAVIA DRAGON / pes - 93 bodů - výborný

9. Nela Francová – ASUMA BLACK WHITE STAR / pes – 91 bodů – výborný

10. Linda Erebai – HENESSIE WONDERSTAFF / fena – 70 bodů - dobře

ZPU1
1. Kateřina Uriková – ALIVE MIRACLE MY DIVINES / fena – 140 bodů – výborná

2. Michaela Aufrichtigová – ELIS DRAČINEC / fena – 135 bodů – velmi dobře

A jak že ti stafíci pracovali?

V zásadě, i co se hodnocení týče, se jednalo o velmi vydařenou zkoušku s pěknými výsledky (o čemž svědčí většina udělených známek VÝBORNÁ). Pokud se vyskytly nějaké chybičky, šlo spíše o kosmetické nepřesnosti, které vznikaly především u chůze u nohy a při polohách. Větší chyby pramenily spíše z nervozity vůdců než z neposlušnosti psa. Co bych naopak vyzdvihl, byl zájem většiny psů pracovat s chutí, věděli, o co jde, a znali povely (společně s handlery 😊), Bezchybnost byla u všech odložení a přivolání téměř stoprocentní, což je základ nejen pro zkoušku základní ovladatelnosti psa, ale i pro život ve společnosti nás lidí a jiných psů. Přenesení psa a chůze po nepříjemném materiálu už byla jen příjemnou tečkou a pěkným zakončením celých zkoušek.

Poslední skupina docvičila kolem poledního a pak už se jen zapisovalo, zapisovalo a zapisovalo. Vyplnit vše do PP, třikrát soupisku, dvakrát bodovací kartu a u toho zvládat komunikovat se zvídavými páníčky, je mnohdy delší část zkoušek než samotné cvičení, ale i tak jsme kolem 14:00 měli vše vyhlášeno a předáno.

Píše se rok 2021 a ze ZKO Jílové odjíždí 12 spokojených a poslušných SBT, maturitu mají za sebou, v roce 2019 jich bylo 9, v roce 2018 taktéž 9 a v roce 2017 celkem 15 SBT. Takže jestli dobře počítám, již se mi za podpory klubu podařilo připravit 45 stafordšírských bulteriérů pro zkoušku základní ovladatelnosti dle řádu KJČR. Hezké číslo!

Mám radost, že přibývá více a více těch, kteří mají zodpovědný přístup vyplývající z držení psa. Navíc vlastníme-li plemeno typu bull, většina společnosti, ať už té laické, ale i té kynologické, od nás očekává, že budeme vždy o krok napřed. Tak buďme, staňme se příkladem a vyvarujme se argumentů typu: „Promiňte, on to ještě nikdy neudělal, tohle je poprvé…

PS: Další klubové zkoušky v ZKO Jílovém jsou v plánu 24.10.2021, kdo by měl zájem už může začít trénovat :-)  

 

ALIVE MIRACLE MY DIVINES ARTEMIS LACAMBI
Alive Miracle My Divines Artemis Lacambi

 

 

THE BEST ZOP

Nejlepší ve zkoušce ZOP

 

THE BEST ZPU1

Nejlepší ve zkoučce ZPU1

 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440