This website works best with JavaScript enabled
All for Joomla All for Webmasters

logo2

Letos netradičně v sobotu se v rámci pravidelného podzimního, sportovně-výstavního klubového víkendu konal Staffbull speciál 2022. Nevšední nebylo jen to, že se uskutečnil v sobotu. (V neděli proběhla speciální klubová výstava SBTCCZ). Nevšední bylo snad úplně všechno :-) a název speciál letos opravdu seděl.

Začněme počasím, předpověď hlásila chladné a deštivé počasí na celý víkend a naplnila se beze zbytku. Účastníci sportovní soboty pobíhali areálem kolem dřevěného Vigvamu v Němčicích, v zimních a nepromokavých bundách, turistické obuvi a teplých čepicích. Počasí na polovinu září vskutku neobvyklé. Další nepříjemnou okolností vedle chladného počasí bylo, že Dan Ždárský a Lucka Vesecká onemocněli covidem. Dan jakožto předseda, moderátor, organizátor a závodník, ví společně s Luckou, která je klubovou poradkyní pro výcvik a má na starosti sportovní a pracovní šampiony, bodování, přejímku a kancelář, snad téměř vše a nahradit je beze zbytku snad ani nejde. Naštěstí se našla Bára Bendová, která všechny věci ve čtvrtek do Němčic dovezla, vzala si na starost přejímku, bodování, diplomy a ceny a vedle závodění, vše zvládla perfektně a patří jí velký dík. (Bára taky v neděli pomohla při úklidu po výstavě a věci odvezla).

Vedle Báry přijela do Němčic z Ostravy taky zkušená sportovní dvojice Petr a Jana Burdovi a vše bylo na dobré cestě. Závodníci podmínky vzali perfektně, profesionálně a improvizovaný organizační tým, jehož jsem byl také součástí, respektovali a pomáhali, jak to jen šlo.

Oproti minulým létům byla vedle Canicrossu a TOW (tug of war / přetahování) připravena staronová disciplína SPRINT RACE individual, protože areál disponuje dostihovým prostorem, se speciálně upraveným povrchem pro bezpečný pohyb zvířat a navijákem pro tahání návnady / střapce. Účast byla nad očekávání nadprůměrná a celkem závodilo 35 stafíků, z toho 19 zvířat (8 psů a 11 fen) se zapsalo na všechny disciplíny a soutěžilo o titul KOMBI vítěz (celkový vítěz v bodovaném součtu disciplín). Závodili a bodovali zkušení bull matadoři i absolutní nováčci, z ČR i Polska.

Ráno v 8:30 po přejímce canicrossu vystartovali stafíci a jejich páníčci na mokrou a blátivou trať, měřící 2,3 km. Intervalové starty byly po 20 vteřinách, závodníci se viděli a měli šanci se vzájemně dobíhat. Mezi ženami si s tratí opět nejlépe rozuměla Jana Pecháčková, s fenkou Special Guest Staff Janet a jako jediná žena pokořila hranici 10 minut. V mužích skončil na prvním místě, nováček závodu, Martin Aksamit, také s fenou, Claudette z Cyklonu Silesia. Mezi Martinem a dalšími muži bylo půl minuty, ale na dalších místech se závodilo o vteřiny. Když připomenu, že na příštích závodech (Joringový trhák 28.10.), bude snad startovat i Dan Ždárský, bude to na prvních pěti místech pořádná mela! Celkově běželo 17 žen a 10 mužů.

Následovalo vyhlášení výsledků canicrossu, připravení trati na sprint race, navijáku s návnadou a čipové časomíry a v 11:10 vyběhl na trať první pes. Nejdříve odběhly feny (18), poté psi (17) a pak se opakovalo druhé kolo. Disciplína je časově náročná, protože naviják se vždy po doběhu musí natáhnout, díky Martinovi Aksamitovi, za pomoc :-)

Jednalo se o 80 metrů dlouhou trať, pejsci vždy měli před sebou taženou návnadu v podobě střapce, startovalo se letmým startem vždy ze stejného místa. Cíl byl v připraveném koridoru a časomíru zajišťovaly čipové hodinky, takže odečet času byl naprosto přesný. Jak je vidět z výsledků, rozdíly jsou dokonce jen dvě setiny vteřiny!

pořadí handler pes / fena 1. kolo 2. kolo
1. Pavel Kubíček Armstrong 8,15 8,38
2. Jakub Brada Armin 8,27 8,17
3. Kristýna Srpová Hannibal 8,24 8,36
         
1. Sára Benešová Preta 7,95 7,9
2. Eva Laštovičková Rosie 8,05 8,16
3. Martin Aksamit Ashley 8,07 8,67

Po vyhlášení druhé disciplíny se nám již začínali profilovat adepti na kombíka, ale vždy rozhodne až třetí disciplína, a tou není nic jiného než královský přetah TOW - Tug of War

Celkově to byl velmi poctivý a krásný turnaj, pavouka totiž tvořilo 7 dvojic jak mezi psy, tak i mezi fenami. Díky chladnému počasí se přetahovalo dlouho (nejlepší čas měly feny Rosie x Chloe 32:14 minut - to byl dokonce finálový přetah, psi Armstrong x Dany 29:20 minut), ale bylo plno přetahů kolem 20 minut, což je vidět ve výsledcích. Musím zde vyzdvihnout, vzhledem k jejich věku skvělé výkony Danyho a Chloe!

Feny: 1. Chloe BT 2. Rosie BT 3. Henessie
Psi: 1. Balthazar 2. Rocky 3. Dany BT

Celkový kombi vítěz se skládá ze součtu bodů všech tří disciplín. Vítěz musí být všestranný a vydržet makat až do konce. Také platí pravidlo jednoho handlera, člověk, který běží se psem, by měl v duchu fair play se psem absolvovat všechny disciplíny. Ne vždy tomu tak je a dovolím si zde některým závodníkům sáhnout do svědomí, když za účelem zdánlivě lepších výsledků, používají “nájemné” běžce…

Letos vyhrálo sourozenecké duo Rosie / Armstrong. Armstrongovi se podařilo vyhrát speciál již potřetí (2019, 2020, 2022). Na závodě chyběl loňský vítěz Haniball Wonderstaff, který musel kvůli nemocnému Danovi zůstat bohužel doma. :-(

KOMBI VÍTĚZ STAFFBULL SPECIÁL 2022
Armstrong Siddeley Never Back Down (3. 1. 5. BT) 44 bodů
Awesome Rosie Never Back Down (5. 2. 2. BT) 44 bodů

Ačkoliv podmínky nebyly na začátku ideální, akce se vydařila. Chladné počasí paradoxně pejskům na sportování vyhovovalo a odrazilo se pozitivně na kvalitě výkonů.
Děkujeme klubu SBTCCZ za podporu, areálu Vigvam za prostor, Nučické smečce za organizaci canicrossu. Petrovi, Janě, Báře za nasazení a Danovi a Lucii, že nám pomáhali na dálku. Honzovi a Zuzce Roškotovým za pomoc s TOW a úklidem.
Všem závodníkům díky za kvalitní výsledky a pohodovou atmosféru. Těšíme se na příště.

Report podává Pavel Kubíček

Krásné fotografie od Nikol Peckové jsou zde.

 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440